„Smak pho” to historia o kulinarnych tradycjach, relacjach, rodzinie i tożsamości. Światowa premiera miała miejsce podczas 67. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w San Sebastián, a w Polsce film premierowo został pokazany podczas ostatniej edycji Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków. Pełnometrażowy debiut Mariko Bobrik to prawdziwy tygiel kulturowy - japońska reżyserka wykształcona w Łodzi, polsko-niemiecka koprodukcja i wietnamscy aktorzy, a wszystko nakręcone w samym sercu Warszawy.
Dziesięcioletnia Maja ukrywa przed kolegami z klasy tradycyjne drugie śniadanie, które co rano przygotowuje jej tata – wietnamski kucharz, wybitny specjalista od zupy pho, starający się znaleźć własną drogę w gnającej do przodu warszawskiej rzeczywistości. Kiedy jego wieloletni szef wróci do rodzinnego kraju, bohater będzie musiał się zmierzyć z wymaganiami nowego właściciela restauracji: opanowanie kolejnych umiejętności kulinarnych to jednak znacznie mniejsze wyzwanie niż samodzielne wychowywanie coraz bardziej dorosłej i niezwykle spostrzegawczej córki.
„Smak pho”, reżyseria: Mariko Bobrik

Polsko-wietnamski przepis na rodzinę. „Smak pho” w kinach od 3 lipca
Oficjalna strona filmu: www.piecsmakow.pl/artykul.do?id=532