ismak-kwiatow-pomaranczyi-z-ilustracjami-mroux

Smak kwiatów pomarańczy z ilustracjami Mroux

Agnieszka Drotkiewicz i Tessa Capponi-Borawska w rozmowach o kuchni i kulturze

„Smak kwiatów pomarańczy„ to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze.”

Autorki

Agnieszka Drotkiewicz (ur. 1981) – autorka powieści Paris London Dachau, Dla mnie to samo, Teraz, Nieszpory oraz czterech zbiorów rozmów: dwóch wspólnie z Anną Dziewit – Głośniej! Rozmowy z pisarkami, Teoria trutnia i inne; dwóch samodzielnie – Jeszcze dzisiaj nie usiadłam, Piano rysuje sufit. Przeprowadziła wywiad rzekę z Dorotą Masłowską (Dusza światowa) oraz rozmowę z Ewą Kuryluk (Manhattan i Mała Wenecja), za którą otrzymała nagrodę w konkursie Warszawskiej Premiery Literackiej. Jest też autorką dramatu Daleko od Wichrowych Wzgórz. Pisze między innymi dla „Przekroju”, „Dwutygodnika”, Teatru Wielkiego Opery Narodowej. We współpracy z marką Risk made in Warsaw prowadzi spotkania poświęcone kulturze.

Tessa Capponi-Borawska – urodzona we Florencji absolwentka tamtejszego uniwersytetu, od 1983 roku mieszka w Polsce. Przez ponad 20 lat pracowała w Katedrze Italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Od lat związana z „Twoim Stylem”. Publikowała również w „Elle”, „Kuchni”, „Gazecie Wyborczej”, „W drodze” oraz „Rzeczpospolitej”. Autorka książek Moja kuchnia pachnąca bazylią, Dziennik toskański i wielu innych publikacji o historii kuchni i kulturze jedzenia. Mieszka i pracuje w Warszawie.

<i>Smak kwiatów pomarańczy</i> z  ilustracjami Mroux

Smak kwiatów pomarańczy z ilustracjami Mroux

//czarne.com.pl/katalog/ksiazki/smak-kwiatow-pomaranczy

VOD

Informacje kulturalne, 23.04.2025

Informacje kulturalne, 16.04.2025


FACEBOOK / / INSTAGRAM / YOUTUBE